Zijn Met Zin Haptonomie - Wat is haptonomie en haptotherapie?
15476
page-template-default,page,page-id-15476,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
 

Haptonomie

In de haptonomie wordt veel zorg en aandacht besteed aan de ervaring van voelen en aanraken. Voelen en aanraken zijn natuurlijke eigenschappen, net als bewust denken en doen. Allen heel belangrijke kwaliteiten. Doordat we leven in een maatschappij die vooral gericht is op prestatie, effectiviteit en rationaliteit is er vaak niet veel ruimte meer voor gevoelens en emoties. Dit kan ertoe leiden dat we zelf ook slecht ‘luisteren’ naar de behoeften en signalen van ons lichaam en  naar onze grenzen, met allerlei mogelijke klachten tot gevolg. Denk daarbij alleen maar eens aan alle klachten van stress en overbelasting. Alleen als we onze gevoelens serieus nemen kunnen ze, samen met ons verstand, richting geven aan ons handelen. Als verstand en gevoel in balans zijn zal dat leiden tot meer rust en ontspanning, tot minder onvrede en minder lichamelijke en/of psychische klachten.

Haptotherapie

In je leven verandert er steeds van alles. Er gebeuren blije dingen en verdrietige/lastige dingen. Als je daardoor teveel uit balans raakt is het soms nodig om iemand te zoeken die je bij kan staan, die naast je kan lopen.Haptotherapie is de therapie die ontwikkeld is op basis van de inzichten uit de haptonomie. Simpelweg gezegd houdt haptotherapie in: door middel van directe aanraking, gesprekken en oefenstof gaan ervaren.

  • Hoe je met jezelf en anderen omgaat
  • Hoe je in de wereld staat
  • Hoe je met je gevoel omgaat
  • Wat voor invloed dit alles heeft op je lichaam, houding en beweging
  • Wat de samenhang is met je klachten
  • Hoe het anders kan voor jou

De directe aanraking (u ligt hierbij vaak op een behandelbank) is binnen de haptotherapeutische behandeling erg belangrijk. Dit onderscheidt de haptotherapie dan ook van vele vormen van psychotherapie. In de bevestigende aanraking wordt de mens wezenlijk geraakt en aangesproken. Het gaat niet over goed of fout, maar over wat goed voelt voor jou. Het contact speelt zich op gevoelsmatig niveau af, als het ware in een andere laag van de persoonlijkheid dan de rationele. Dit maakt het mogelijk in contact te komen met gevoelens en emoties én met blokkades op dit gebied. In de therapie leert u hiermee om te gaan (naar de pijn tóe te gaan). Dit leidt ertoe dat spanningen afnemen (deze worden vaak veroorzaakt door het langdurig onderdrukken en blokkeren van pijnlijke delen van het gevoelsleven: de “pijn” niet willen voelen). Het affectieve, voelende contact staat bij haptotherapie steeds centraal. Op die manier proberen we om samen patronen helder te krijgen en aan jouw persoonlijke vraag te werken.